5 hardnekkige fabels over acne

We hebben in onze jeugd vast allemaal weleens last gehad van puistje, maar bij sommige mensen bleef het niet bij dat ene pukkeltje. Wanneer je echt last hebt (gehad) van acne weet je hoe vervelend en hardnekkig het kan zijn. Het is niet alleen pijnlijk, maar kan ook mentaal een flinke impact hebben. Daar wil je het liefst zo snel mogelijk vanaf. Helaas bestaan er nog steeds veel fabels over jeugdpuistjes – zoals deze huidaandoening in de wandelgangen vaak genoemd wordt – die een effectieve behandeling daardoor ook nog eens flink in de weg kunnen staan.

acne

Fabel 1: puistjes komen alleen bij tieners voor

Alhoewel acne inderdaad veel voorkomt tussen het 15de en 24ste levensjaar, kan het ook op volwassen leeftijd opspelen. De puistjes worden veroorzaakt door een verhoging van het mannelijk hormoon dat invloed heeft op de talgproductie. Talgklieren raken daardoor eenvoudiger verstopt en ontstoken. Bij mannen stabiliseren die hormoonschommelingen zich op een gegeven moment, maar bij vrouwen kan dat een ander verhaal zijn. Daarom zie je soms ineens een uitbraak van deze onderhuidse ontstekingen voor of tijdens de menstruatie, gedurende de zwangerschap of in de overgang. Niet altijd zijn hormonen echter de boosdoener. Bepaalde medicijnen, stress of zonlicht kunnen ook de oorzaak zijn.

Fabel 2: jeugdpuistjes zijn besmettelijk

Dit is absoluut niet waar. Acne kun je niet overdragen of van iemand krijgen. Wat wel wetenschappelijk is aangetoond, is dat erfelijkheid het risico om de huidaandoening te ontwikkelen vergroot. Wanneer jij veel last hebt van jeugdpuistjes is de kans groot dat één van je ouders – of allebei – er ook last van heeft gehad.

Fabel 3: acne wordt veroorzaakt door chocola en fastfood

Het eten van veel suikers en vetten is niet de primaire oorzaak van acne – dat is de verhoogde talgproductie waardoor talgkliertjes verstopt en ontstoken raken – maar het kan het wel triggeren. Verantwoorde voeding past wel in een leefstijl die grote uitbraken van de huidaandoening mogelijk voorkomen. Eet daarom bij voorkeur voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren, dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft:

  • avocado’s
  • bessen
  • groene bladgroenten
  • vette vis, zoals zalm en makreel
  • walnoten

Fabel 4: door de puistjes uit te knijpen, genezen ze sneller

Nee, juist het tegenovergestelde is waar: door de puistjes uit te knijpen, druk je niet alleen talg naar buiten, maar vaak ook een restje naar binnen. Daardoor loop je risico op ontstekingen in de diepere huidlagen én op – uiteindelijk – ontsierende littekens.

Fabel 5: de huidaandoening is het gevolg van slechte hygiëne

Dat is beslist niet het geval. Een goede huidverzorging is overigens wel belangrijk. Vaak wordt echter gedacht dat de huid vet is. De kans dat je daardoor de verkeerde verzorgingsproducten gebruikt – met als gevolg dat je acne verergert – is dan ook groot. Laat je daarom altijd adviseren door een specialist. Het behandelen van acne is één van onze specialisaties en je kunt hiervoor dus bij ons terecht.

Altijd maatwerk

De behandeling bij onze huidtherapeut is altijd maatwerk. Afhankelijk van wat jouw huid nodig heeft, kunnen de volgende technieken en apparaten worden ingezet:

Als je écht van deze huidaandoening af wilt, en mogelijke littekenvorming tot een minimum wil beperken, ben je bij ons aan het juiste adres. Neem vandaag nog contact op voor een gratis consult.

Ervaringen

Ben al jaren klant bij HuidClinique. Maryam en haar team zijn uitstekend: altijd goed luisteren en goed advies geven. Ze zijn vakkundig en met ervaring en vooral aardig. Administratieve kant werkt bij hun ook perfect. Dank jullie wel.

- Ellie

Sinds ca. 2 jaar zijn mijn dochter en ik klant bij de Huidclinique. In eerste instantie zijn we bij de Huidclinique terecht gekomen voor mijn dochter (gezichtsbehandelingen). Zelf ben ik inmiddels ook klant geworden! De dames (zowel op de locatie Amersfoort als Utrecht) zijn heel professioneel en servicegericht en staan altijd klaar voor een eerlijk advies. We bevelen de Huidclinique aan iedereen aan!

- Konstantina

Ten eerste zijn deze dames zeer vakkundig. Ik voel me hier thuis. Ze geven goede advies en doen hun werk perfect. Ik zal iedereen aanraden.

- U.

Plan een

gratis consult

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen?
Plan een gratis consult en laat uw huid weer stralen!