Littekens op je huid: wat kun je eraan doen?

Littekens vormen een blijvende herinnering in je leven. Hoewel ze een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces zijn, ervaren veel mensen problemen met littekens. Ontdek hoe je met de juiste zorg je problemen aanzienlijk kunt verminderen, zowel fysiek als emotioneel.

Littekens

Wat zijn littekens?

Littekens zijn een normale reactie van de huid op een beschadiging. Ze zijn vaak het gevolg van een operatie, ongeval, acne, brandwonden of andere soorten verwondingen. Hoe meer de huid is beschadigd, hoe langer het genezingsproces duurt en hoe groter de kans dat het litteken goed zichtbaar blijft. De huid is eerst vaak wat rood en dik en het kan maanden duren voordat de beschadiging minder opvallend wordt.

Welke problemen brengen littekens met zich mee?

De klachten van littekens ontstaan meestal als het litteken groter wordt, het van kleur verandert, het bepaalde ongemakken veroorzaakt of bewegingsbeperkingen aanricht. Littekens kunnen daarnaast leiden tot onzekerheid en zelfbewustzijn, vooral als ze op opvallende plekken van het lichaam zichtbaar zijn. De bewegingsbeperkingen die littekens oplopen zorgen vaak voor pijn. Gelukkig zijn er behandelingen en methodes toepasbaar die de fysieke en emotionele ongemakken verlichten.

Wat kun je zelf doen tegen littekens?

Veel behandelingen en methodes kunnen het uiterlijk of de klachten van een litteken verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor:

  • Littekenvervagende crèmes en gels: producten met vitamine E, aloë vera en siliconen kunnen helpen bij het verminderen van littekenweefsel. Ook artsen kunnen crèmes of siliconenpleisters voorschrijven om jeuk en ontstekingen rond het litteken te voorkomen of verminderen.
  • Oedeemtherapie: deze methode is geschikt als je te maken hebt met overmatig vocht. Als je last hebt van pijn, bewegingsbeperkingen of een trekkend gevoel, kun je door middel van oedeemtherapie het litteken versoepelen en rekbaarder maken. Op deze manier kunnen littekens worden verminderd.
  • Camouflage make-up: om een litteken minder opvallend te maken, kun je camouflage make-up gebruiken. Met een huidtherapeut kun je bespreken welke producten geschikt zijn voor jouw huid. Camouflageproducten helpen vaak om je zelfvertrouwen te verhogen. De therapie wordt vergoed door zorgverzekeraars. Iedere verzekeraar heeft wel eigen voorwaarden

Wat kun je laten doen tegen littekens?

Wanneer het zelf niet lukt om de klachten van een litteken te verminderen, kun je ook de hulp van een huidtherapeut of arts inschakelen:

  • Littekenmassage: je kunt regelmatig littekenmassages doen om de doorbloeding te verbeteren en het litteken soepeler te maken.
  • Lasertherapie: deze methode kan helpen om de kleur en textuur van een litteken te verbeteren. De laser bevordert de aanmaak van nieuw collageen en helpt bij het egaliseren van het huidoppervlak.
  • Littekencorrectie: als littekens bepaalde bewegingen belemmeren, kun je een littekencorrectie laten doen die je klachten verlichten.
  • Microdermabrasie: met behulp van een apparaat kunnen bepaalde littekens weer gelijk worden gemaakt met de omgevende huid.
  • Chemische peeling: de peeling bevat een stof die de celdeling in de huid doet versnellen. Het litteken valt minder op doordat er een ‘vernieuwing’ van de opperhuid optreedt.
  • Microneedling: door middel van chirurgische naaldjes in het litteken wordt de huid gestimuleerd om nieuwe huidcellen aan te maken. Op deze manier wordt het litteken bleker en kun je je klachten verminderen.

De juiste hulp

Heb je last van een litteken? Wij kunnen je helpen! Littekens kunnen diverse problemen met zich meebrengen, maar er zijn gelukkig verschillende oplossingen beschikbaar. Of het nu gaat om je zelfvertrouwen, jeuk, extreme gevoeligheid of bewegingspijn, het is belangrijk om samen met een arts of huidtherapeut de meest geschikte oplossing voor jouw huidprobleem te kiezen. Met de juiste zorg kan HuidClinique littekens behandelen en de klachten verminderen, waardoor jouw fysieke en emotionele welzijn er niet onder zal lijden. Ben je geïnteresseerd in een behandeling? Neem contact op en kom langs in onze kliniek. Wij kunnen tijdens het gratis intakegesprek je litteken bekijken en beoordelen welke behandeling het beste zal helpen.

Ervaringen

‘Loop nu een jaar onderbehandling bij huidclinique amersfoort. Het is fantastisch geen ontstekingen of ingegroeide haren meer zo onwijs blij met het resultaat tot nu toe. Ze zijn daar zo vriendelijk en weten precies wie je bent. Hebben echt een hart voor hun patiënten. Komt weining voor zó begaan met de mensen. Heel lief en warm ontvangen. En nog steeds als ik binnen kom!’

- Richella

‘Ik ben een jaar onder behandeling geweest met microdermabrasie en ik ben echt supertevreden met het resultaat!! In het begin had ik zo mijn twijfels erover, maar het helpt echt heel goed als je acne en/of onzuiverheden hebt.’

- Meranda de Jong

‘In korte tijd goed resultaat, vriendelijke medewerkers. Ik ben supertevreden!!!’

- Suna

Plan een

gratis consult

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen?
Plan een gratis consult en laat uw huid weer stralen!