6 veelgestelde vragen over rosacea

Aanhoudende roodheid, zichtbare bloedvaatjes, bultjes, puistjes en soms oogirritaties: rosacea is een chronische huidaandoening die een behoorlijke impact op je zelfvertrouwen kan hebben. Maar hoe ontstaat het eigenlijk en wat kun je er precies aan doen? In dit blog lees je 6 veelgestelde vragen én antwoorden over deze huidaandoening.

rosacea

Vraag 1: wat is de oorzaak van rosacea?

Helaas is de oorzaak van rosacea nog steeds niet bekend. Daarom beperkt de behandeling zich ook nog steeds op het bestrijden van de symptomen in plaats dat het de oorzaak aanpakt. Wat wel bekend is, is dat de chronische huidaandoening kan verergeren door bepaalde triggers, zoals:

  • extreme temperaturen
  • zon
  • stress
  • hete of pittige voeding en warme dranken
  • alcohol

Vraag 2: is dit hetzelfde als couperose?

Nee, al wordt het wel vaak met elkaar verward. Couperose is enkel de aanwezigheid van verwijde rode en blauwe adertjes in het gezicht. Het lijkt wel wat op allemaal fijne, rode spinnetjes. Bij rosacea zien we dit ook, maar daarnaast zien we ook andere verschijnselen, zoals rode bultjes, puskoppen en zwellingen. In sommige gevallen zijn ook de ogen rood, droog en branderig.

Vraag 3: hoe wordt deze huidaandoening gediagnosticeerd?

De karakteristieke kenmerken die je in het antwoord bij vraag 2 vindt, doen vaak al vermoeden dat het om rosacea gaat. Om echter bijvoorbeeld acne of een allergie voor bepaalde make-up uit te sluiten, kan een dermatoloog onder plaatselijke verdoving een biopt nemen. Dit stukje huid wordt dan microscopisch onderzocht, om met zekerheid te kunnen zeggen of er wel of niet sprake is van deze chronische huidaandoening.

Vraag 4: wat kan ik doen om de klachten te verminderen?

Om rosacea enigszins te beheersen, zijn de volgende lifestyle-aanpassingen belangrijk:

  • gebruik milde, niet-irriterende huidverzorgingsproducten
  • vermijd de zon zoveel mogelijk en gebruik dagelijks een zonnebrandcrème met een hoge SPF
  • vermijd stress door jezelf ontspanningstechnieken aan te leren
  • vermijd de voedingsmiddelen (warme dranken, alcohol, pittig eten) die de symptomen triggeren
  • vermijd extreme temperaturen en grote temperatuurschommelingen

Vraag 5: kan de aandoening genezen?

Nee, helaas kan rosacea niet volledig genezen, maar door de combinatie van de juiste behandelingen en aanpassingen in je leefstijl zullen de klachten minder en je huid rustiger worden.

Vraag 6: over wat voor behandelingen hebben we het dan?

Een dermatoloog zal je vaak een gel, crème, lotion of tabletten voorschrijven. Maar je kunt ook kiezen voor behandelingen of technieken waarmee wij je kunnen helpen. Bijvoorbeeld camouflagetherapie voor wanneer je een milde vorm van rosacea hebt. Wij kunnen je adviseren hoe je met speciale make-up je roodheid, bultjes en/of verwijde vaatjes het beste kunt camoufleren. Omdat deze make-up een hoog pigmentatiegehalte heeft, is een dun laagje al voldoende. Bedekt de huidaandoening een groter deel van je gezicht, dan kan een andere behandeling, zoals een laserbehandeling of elektrische coagulatie, wellicht een betere optie zijn.

Maatwerk

Onze behandelingen zijn altijd maatwerk. Welke behandeling en producten we inzetten om jouw rosacea te behandelen, hangt dus helemaal af van de behoefte van jouw huid. Door je leefstijl zoveel mogelijk aan te passen en thuis de juiste verzorgingsproducten gebruikt, in combinatie met de behandelingen in onze kliniek, zullen de symptomen van deze chronische huidziekte tot een minimum teruggebracht worden. Maak vandaag nog een afspraak voor een intakegesprek.